Mai sunt 8 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul JAI. Subiectul, pe primul loc al agendei discuțiilor

Mai sunt 8 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul JAI. Subiectul, pe primul loc al agendei discuțiilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/11/2022, 08:30
Actualizat: 30/11/2022, 21:31

Au rămas 8 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

UPDATE 18:30 – Ministrul Aurescu a vorbit cu omologul din Slovenia despre susținerea aderării României la Schengen

Ministrul Bogdan Aurescu a avut, joi, o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia, Tanja Fajon, în marja Reuniunii NATO de la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei române a mulţumit pentru sprijinul ferm acordat de Slovenia în vederea aderării României la Spaţiul Schengen, reconfirmat pe 25 noiembrie prin adoptarea unei decizii a Guvernului sloven în acest sens.

UPDATE 17:40 – Subiectul aderării României la Schengen – discutat de Aurescu și omologul din Regatul Țărilor de Jos

Bogdan Aurescu a discutat, miercuri și cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele extrem de pozitive referitoare la accesul României în spaţiul de liberă circulaţie.

Întrevederea a avut loc în marja Reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, pe care Aurescu a găzduit-o, marţi şi miercuri, la Bucureşti, potrivit Agerpres.

„Cei doi miniştri au abordat subiectul aderării României la spaţiul Schengen, fiind continuat dialogul activ dintre cei doi demnitari desfăşurat în ultima perioadă pe această temă, în contextul eforturilor intense ale României de mobilizare a sprijinului politic necesar pentru realizarea acestui obiectiv. În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea pentru dialogul constructiv şi abordarea ministrului olandez de externe – care este şi preşedintele Partidului Apelul Creştin Democrat din coaliţia de guvernare din Olanda – cu privire la aderarea României la Schengen”, conform unui comunicat de presă al MAE.

În acest sens, Consiliul Uniunii Europene a anunțat temele care figurează pe agenda reuniunii din 8-9 decembrie de la Bruxelles, iar aderarea României, Bulgariei și Croației ocupă primul loc al ordinii de zi.

Joi, 8 decembrie, miniștrii de Interne vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”.

Acest lucru poate fi un semnal important că există, totuși, un consens la nivel european cu privire la acceptarea celor trei țări în Schengen, pentru că, altfel, subiectul nu ar fi avut atât de multă importanță pe agenda discuțiilor.

De asemenea, miniștrii vor evalua starea generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Ei se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice, potrivit agendei.

Următorul punct care va fi discutat este fenomenul migrației. „Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE.

Miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la situația refugiaților ucraineni în UE și la planurile referitoare la urgențele care pot să apară în timpul iernii. De asemenea, miniștrii vor discuta și despre securitatea internă, inclusiv despre riscurile crescute de trafic de persoane, trafic ilicit de arme de foc și alte infracțiuni grave.

De ce nu a intrat România până acum în Schengen

Cu toate că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. Prin votul lor din 18 octombrie 2022, eurodeputații au reiterat cererea de admitere a celor două țări în spațiul Schengen cât mai curând posibil, subliniind că libertatea de mișcare se află în centrul proiectului UE.

Drumul României spre Schengen, după 11 ani de așteptări, nu duce lipsă de provocări, după pozițiile exprimate de oficiali din Olanda, Suedia și, cel mai recent, Austria.

Recent, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător în posibilitatea ca aderarea României la Schengen să se decidă în data de 8 decembrie. Anterior, șeful statului a declarat că este posibilă o amânare cu o lună sau două a deciziei.

Într-unul dintre scenariile avansate recent de europarlamentarul român Victor Negrescu, acesta preciza că se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a exprimat recent încrederea și optimismul cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen, într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV.

În cazul Croației, pe 10 noiembrie 2022 Parlamentul și-a dat acordul pentru cererea de aderare a Croației la spațiul Schengen până la finele lui 2022.

Condițiile de aderare la spațiul Schengen

Pentru a fi acceptat în Schengen, sunt obligatorii următoarele condiții:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • țările trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS)

Potrivit Parlamentului European, peste 1,25 miliarde de călătorii au loc anual în spațiul Schengen. Controalele interne la frontieră au fost abolite în această zonă, dar statele și-au păstrat dreptul de a reintroduce controale temporare în cazul unor amenințări serioase la adresa politicilor publice sau securității interne.

Totuși, din 2015, pe fondul crizei migrației, precum și a creșterii amenințărilor teroriste transfrontaliere, mai multe state Schengen au reintrodus astfel de controale și chiar le-au prelungit de mai multe ori, iar pandemia de COVID-19 a reprezentat un nou motiv pentru a le reintroduce.

În acest context, la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor ce guvernează spațiul Schengen, pentru a se asigura că reintroducerea controalelor interne rămâne o măsură de ultimă instanță și pentru a încuraja folosirea unor măsuri alternative, cum ar fi controale specifice de poliție și o cooperare îmbunătățită a forțelor de poliție.

„Parlamentul European are în lucru această propunere. Deputații europeni au obiectat în repetate ocazii împotriva reintroducerii frecvente a controalelor, care împiedică libera circulație a persoanelor în UE”, a transmis Legislativul comunitar.

Sondaj CURS: Românii, optimiști în privința șanselor de aderare la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2022

Românii sunt optimiști în privința șanselor țării noastre de a fi admisă în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022, potrivit unui sondaj CURS, realizat la nivel național în perioada 8-22 noiembrie.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri față în față, pe un eșantion de 1.067 respondenţi, în vârstă 18 ani şi peste. Pentru prima dată, sondajul conține și o întrebare referitoare la Spațiul Schengen.

Astfel, potrivit cercetării sociologice, 13% dintre români sunt siguri că România va fi admisă în Spațiul Schengen, 45% sunt mai degrabă optimiști în această privință, în timp ce 24% dintre români cred că șansele sunt mai degrabă mici pentru ca România să fie admisă în Schengen, iar 11% sunt convinși că acest lucru nu se va întâmpla. (Citește continuarea AICI)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună